Bilindiği gibi 6 Şubatta 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan sabaha karşı ve dokuz saat arayla merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki büyük deprem yaşadık.
Bu depremler sonucunda bilanço çok ağır oldu. Binlerce yaşamını yitiren vatandaşımız on binlerce yaralı ve yüz binlerce yerini yurdunu kaybeden sokakta kalan vatandaşımız ve yıllarca sarılamayacak derin yaralar.
Ülkemiz genç bir oluşum olduğu için haliyle tam bir deprem kuşağı. Ülkemiz deprem fay hatları ile deyim yerinde ise örümcek ağı gibi sarılmış durumda. Bu yüzden deprem gerçekliği ile yüzleşmemiz ve buna göre önlemler almamız şart.
Toplum olarak belkide hafızalarımıza kazınan hatta milat olarak saydığımız 99 gölcük depremi olarak geçiyor. Ancak depremlerin tarihçesine baktığımız zaman yüzyıllardır bu coğrafyada yıkım etkisi çok büyük olan depremler yaşanmış ve yaşanmaya devam ediyor.
Gölcük depreminden sonra bile yıkıcı etkisi büyük Düzce, Van, İzmir, Elazığ gibi depremler yaşadık.
Bunun için deprem bizim bir gerçekliğimiz ve bununla yaşamayı öğrenmeliyiz. Bilim insanlarının özellikle belirttiği gibi “Deprem Dirençli” yapılar yapmalıyız.
Patnos yerelinde düşündüğümüz zaman bu bilinci oluşturmak için; Mülki idare amirlerinin katkısıyla sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, muhtarlar, yöneticiler herkesin bu bilinci topluma aşılamak için elini taşın altına koyması lazım.
Bir kültür, yaşam haline getirmeliyiz. Nasıl ki ilçemizde bir yapı yaptığımızda iklim şartlarını göz önüne alıp ona göre mantolamasından tutun güney cephe olmasına kadar bir sürü özelliğini dikkate alarak yapıyorsak. Yaptığımız yapının da deprem şartlarına uygun olup olmadığına önem vermemiz gerek.
Aksi halde deprem yaşanır canlarımızı kaybederiz. Televizyonlarımızın karşısında oturur ülkece günlerce gözyaşı döker ve sonra unuturuz.
Bu yüzden depremler geçici değil hayatımızda hep vardı ve hep olacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: