Van'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) adayı Abdullah Zeydan'ın seçim sonuçlarına yönelik memnuniyetsizliği ve mazbatanın AK Partili Abdulahat Arvas'a verilmesine karşı çıkan protestolar, gece boyunca devam etti. Sokaklara çıkıp ateş yakan ve barikatlar oluşturan birçok kişi, polislere taş ve molotofkokteyli atarak protestolarını sürdürdü. Van Valiliği, kent genelindeki gösteri ve yürüyüşlere 15 gün süreyle yasak getirirken, bu durum protestoların diğer illere de sıçramasına neden oldu. Peki, Van'da sokağa çıkma yasağı mı oldu? Van'da neler oluyor?
VAN'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI MI OLDU?
Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçimden sadece 2 gün önce yaptığı itiraz sonucunda geri alındığı açıklamasının ardından, protesto olayları gündüz başlamıştı ancak iftar saatinden sonra da devam etti.
Polis, kentin cadde ve sokaklarında toplanan göstericilere basınçlı su ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Bu sırada Cumhuriyet Caddesi'nde bir iş yerine sahip olan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması gerektiği konusunda uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi.
VAN'DA NELER OLUYOR?
Van Valiliği, kentte gerçekleştirilecek olan gösteri yürüyüşleri ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, bu kararın alınmasının gerekçesi ve detayları hakkında şu ifadelere yer verildi:
"Van ili coğrafi sınırları içerisinde 3 Nisan 2024 tarihinden geçerli 17 Nisan 2024 tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."
HAKKARİ'DE DE OLAYLAR ÇIKTI
Yüksekova ilçesinde Van'daki olayları protesto etmek amacıyla iftar sonrası Cengiz Topel Caddesi'nde toplanan kalabalık bir grup, yürüyüş yapmak istediği sırada polis müdahale etti. Basınçlı su ve biber gazı kullanılarak yapılan müdahale sonrasında grup üyeleri ara sokaklara dağılarak ateş yakmaya başladı. İlçe esnafı, yaşanan olaylar nedeniyle iş yerlerini kapatma kararı aldı. Yüksekova'da şu ana kadar 8 kişi gözaltına alındı.
VAN'DA BELEDİYE AK PARTİ'YE GEÇTİ
DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde 245 bin 573 oy alarak %55.48 oranında bir destek elde etti. Bu rakamlarla zaferini ilan etti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı farklı oldu. Kurul, DEM Partili Zeydan'ın yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas'ı belediye başkanı olarak belirledi ve mazbatayı ona verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: