Siyanür Erzincan’da meydana gelen maden faciası sonrası gündemde en çok konuşulanlar arasında yer aldı. Birçok alanda kullanılan siyanürle ilgi tüm bilgiler haberimizde. Siyanür nedir? Siyanürün zararları nelerdir? Siyanür nerelerde kullanılır? Siyanür en çok hangi sektörde kullanılır?
Siyanür nedir, zararları nelerdir?
Siyanürün ne olduğuna ait bilgi araştırması son günlerde zirve yaptı. Siyanür, bir karbon ve ona üçlü bağ ile bağlanmış bir azot içeren C≡N grubuna sahip kimyasal bileşiklere verilen addır. Bahsedilen grup aynı zamanda siyano grubu olarak da adlandırılır.
Organik ve inorganik çeşitleri bulunan siyanürler özellikle endüstride kullanılmaları için üretilmektedir. İnorganik siyanüre örnek olarak çok zehirli potasyum siyanür, organik siyanüre örnek olarak da düşük toksisiteli asetonitril (metil siyanür) verilebilir. Her siyanür yüksek oranda zehirli değildir.
Organik siyanür bileşikleri nitril olarak isimlendirilir ve toksisiteleri düşüktür. Sitalopram, fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir.
Siyanür hangi yiyeceklerde bulunur?
Bu bilgilere ek olarak siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri, mantar ve böcek de vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir. Bilinmelidir ki bazı organik siyanür bileşikleri hidrojen siyanür saldıkları için yüksek oranda zehirlidir.
Siyanür nerelerde kullanılır?
Siyanür geniş bir kullanım alananına sahiptir, birçok endüstri kolunda kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanı kimyasal üretim endüstrisidir. Ayrıca naylon, poliamit, akrilik ve plastik üretim sanayi alanında da kullanılmaktadır. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: