Son zamanlarda gündemde en çok söz edilen konulardan biri askıda ekmek oldu. İhtiyaç sahiplerinin ekmek ihtiyacını gidermek için ‘Askıda ekmek’ uygulaması pek çok şehirde devam ediyor.
İlçemiz Patnos'ta da uzun süredir Askıda Ekmek Uygulmasını sürdüren Patnos Mevlana Ekmek Fırını Bu geleneğini devam ettiriyor.
Askıda ekmek geleneği ülkemizde çok eski dönemlere kadar uzanır. Askıda ekmek Osmanlı döneminde uygulanan bir gelenek olmasına rağmen unutulmaya yüz tutmuş bir gelenekti. Ancak son dönemlerde tekrar hatırlanmasıyla birlikte birçok vatandaş tarafından ne olduğu araştırılmaya başlandı. Ekmeğin serüveni 2,5 milyon yıl öncesine kadar dayanıyor. Kültürlerin ve toplumların gelişimiyle günümüzdeki son halini alarak sofralarımıza ekmek olarak gelmektedir. Geçmişten günümüze ekmek kültürü karşımıza hayra dönüşmüş şekilde "Askıda Ekmek" uygulaması olarak çıkıyor. İşte askıda ekmek hakkında bazı bilgiler
PEKİ ASKIDA EKMEK NEDİR?
- Askıda ekmek her ne kadar günümüzde daha yeni ortaya çıkmış gibi görünse de kökeni ta Osmanlı’ya kadar dayanıyor.
- Askıda ekmek uygulaması şu şekilde yapılmaktadır. Maddi durumu iyi olan vatandaşların, ihtiyaç sahibi kimseleri incitmeden yardım etmelerini sağlayan bir uygulama olarak son dönemde çok popüler bir uygulamadır.
- Askıda ekmek uygulamasında ekmek almak için fırına giden vatandaşlar kendilerinin ihtiyacı kadar ekmek aldıktan sonra ihtiyaç sahiplerinin faydalanması için gönüllerinden geçen ekmek sayısının parasını ödeyip ekmekleri fırına bırakıyor.
- Fırın sahibi de fazladan ücretini aldığı ekmekleri askıya asarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.
- İhtiyaç sahibi vatandaşlar ise fırına geldiğinde ücret ödemeden ekmek alabiliyor.
- Bu uygulamada hayır yapan kişi ve hayrı alan kişi birbirini görmüyor ve böylelikle ihtiyaç sahibi kimselerin de gururu incinmemiş oluyor. (çetin yigit)