Ara tatilde yaşanabilecek bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat çeken Op. Dr. İbrahim Çıplak, “Ekran ve bilgisayar göz yorgunluğu sendromu, gözlerimizin ve beynimizin bilgisayar ekranındaki karakterlere, kağıt üzerindeki karakterlere kıyasla farklı tepki vermesinden kaynaklanır, gözlerimiz, sınırları iyi bir şekilde belirlenmiş kağıt üzerindeki materyale odaklanma konusunda çok az sorun yaşar, ancak bilgisayar ekranındaki karakterler aynı kontrast ve netlik derecesine sahip değildir.” dedi.
Çocuklar arasında artan ekran başında geçirilen zamanın uzağı görememenin (miyopluk) gelişmesi ve ilerlemesi açısından önemli bir risk olduğunu kaydeden Uzman Dr. İbrahim Çıplak “Çocuklarda günde 2 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi oluşturabilir. Ekranın üst kenarı, göz hizasında ya da biraz altında olması gerektiği, göz sağlığının korunabilmesi için, ekran-göz uzaklığı 45-60 santim olması ve yarıyıl tatilinde çocukların olabildiğince ekrandan uzak kalarak dinlenmelerini” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Op. Dr. İbrahim Çıplak ebeveyinleri uyardı: 'Ara tatilde dikkat'
Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle çocukların bilgisayar başında daha çok zaman harcadığını belirten Denizli Özel Egekent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Çıplak, Z kuşağının bilgisayar, akıllı telefon ve diğer dijital cihazları kullanırken kuru, tahriş olmuş, göz ağrısı, bulanık görme, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı gibi şikayetler yaşadığını açıkladı.
Yayınlanma :
19.01.2024 10:29
Güncelleme :
19.01.2024 10:29


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: