Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçti ve ülkemiz, deprem riskiyle tekrar yüzleşiyor. Toplantıda, Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'in önemli uyarıları dikkat çekti. Özener, özellikle Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depreme değinerek, bölgedeki sismik boşluğa ve olası kırılma riskine vurgu yaptı. Bu boşluğun enerjiyle dolmaya devam ettiğini belirten Özener, bölgede yaşanan depremlerin ciddiyetini vurguladı.
6 Şubat depremlerinden bu yana bölgede kaydedilen 670 sarsıntı, normalde 123 yılda yaşanan deprem sayısını geçtiğini gösteriyor. Bu da, bölgede yaşanan sismik hareketliliğin ne kadar yoğun olduğunu ve potansiyel riskin büyüklüğünü ortaya koyuyor.
Özener, depremin ardından yaşanan sismik aktivitelerin devam edebileceğini ve bölgede günlük ortalama 50 civarında deprem yaşandığını belirtti. Ayrıca, bölgede 5 ile 6.9 arasında birçok artçı şokun yaşandığına dikkat çekti.
Marmara Denizi'nde var olan sismik boşluğa da değinen Özener, bu boşluğun bir gün kırılacağını ve muhtemelen 7'nin üzerinde bir depreme sebep olacağını ifade etti. Ancak ne zaman olacağı konusunda kesin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu belirtti. Özener'e göre, bilimsel çalışmaların çoğu farklı sonuçlar ortaya koyuyor ve bu nedenle zamanı belirlemek yerine, hazırlıklı olmanın önemi vurgulanmalı.
Son olarak, Özener, vatandaşların bu konuyu tartışmak yerine hazırlıklı olmalarını ve alınacak tedbirleri düşünmelerini önerdi. Çünkü ne zaman olacağı belirsiz olsa da, bir deprem gerçekleştiğinde etkilerinin minimize edilmesi için alınacak önlemler büyük önem taşıyor.
Bu toplantı, kamuoyunu deprem riski konusunda bilinçlendirmek ve önlemler almaya teşvik etmek adına önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir. Gelecekteki felaketlerin etkilerini azaltmak için bilimsel verilere dayalı uyarılar ve toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: