Küresel ısınmanın dünya üzerindeki etkileri, bilim insanları tarafından araştırılmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Bilim insanları tarafından son olarak gerçekleştirilen açıklama ise bir hayli dikkat çekti. Unuttuğumuz bir olay gerçekten de çok hafiffe alınıyor olabilir.
Kocaeli, Yalova, Bursa, Sakarya, Düzce, İstanbul dahil deniz kenarında yer alan illerimizle ilgili bilim camiasında dikkat çeken bir uyarı geldi. Deniz seviyesi yüksekliği hafife alınıyor olabilir. Denizi 58 metre yükseltecek gücü var.
YENİ BİR ARAŞTIRMA YAPILDI
Yeni bir çalışmaya göre, Antarktika buz tabakası, gelecekteki deniz seviyesi yükselişini tahmin etmek için kullanılan bilimsel modellerin dikkate almadığı yeni ve endişe verici bir şekilde eriyor; bu da mevcut tahminlerin sorunu önemli ölçüde hafife aldığını gösteriyor.
Britanya Antarktika Araştırması'ndan bilim insanları, sıcak okyanus suyunun buz tabakasının altına "topraklama hattında" (buzun deniz tabanından yükselip yüzmeye başladığı nokta) sızdığını ve erimenin hızlanmasına ve bunun da bir devrilme noktasına yol açabileceğini buldu. Nature Geoscience dergisinde Salı günü yayınlanan rapora göre.
ISITTIKÇA SÜREÇ HIZLANIYOR
Devrilme noktası, bir dizi küçük değişikliğin birikerek sistemi geri dönüşü olmayan bir noktaya ittiği eşiği ifade eder.
Erime şu şekilde gerçekleşir: nispeten ılık okyanus suyu buzda boşluklar açar, daha fazla suyun içeri sızmasına izin verir, bu da daha fazla erimeye ve daha büyük boşlukların oluşmasına neden olur, vb.
Çalışma, okyanus sıcaklıklarındaki küçük bir artışın erime miktarı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabileceğini buldu. İklim değişikliği okyanusları ısıttıkça süreç de hızlanıyor.
58 METRE YÜKSELTEBİLİR
BAS'ta buz dinamiği araştırmacısı ve makalenin baş yazarı Alex Bradley, "Bu tür kontrolden çıkan geri bildirimler alıyorsunuz" dedi. CNN'e verdiği demeçte, bunun bir devrilme noktası gibi davrandığını söyledi: "Bu yerlerde meydana gelen erime miktarında çok ani bir değişim yaşayabilirsiniz."
Bradley, bu devrilme noktasının okyanuslara buzun daha hızlı akması yoluyla gerçekleşeceğini ve şu anda gelecekteki deniz seviyesi yükseliş modellerinde yer almayan bir süreçte ortaya çıkacağını belirterek, "deniz seviyesi yükselişine ilişkin tahminlerimizin önemli ölçüde eksik tahminler olabileceğini" öne sürdü.
Araştırmaya göre bunun etkileri hemen hissedilmeyecek, ancak onlarca ve yüzlerce yıl boyunca biriken deniz seviyelerinde daha yüksek bir artış yaşanacak ve dünya çapında kıyı topluluklarını tehdit edecek.
Çalışma, ne devrilme noktasına ne zaman ulaşılabileceğine dair zaman dilimleri veriyor ne de deniz seviyesinde ne kadar yükselişin beklenebileceğine dair rakamlar veriyor. Ancak bölge son derece önemli: Antarktika buz tabakası halihazırda her yıl ortalama 150 milyar metrik ton buz tutuyor ve tamamıyla küresel deniz seviyelerini yaklaşık 190 feet (yaklaşık 58 metre) yükseltmeye yetecek kadar su tutuyor.
Araştırma, Antarktika'nın iklim krizine karşı savunmasızlığına işaret eden ilk çalışma değil. Çok sayıda araştırma , özellikle Batı Antarktika'nın , özellikle de deniz seviyesinin yükselmesi üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle Kıyamet Buzulu olarak bilinen Thwaites Buzulu'nun savunmasızlığına işaret ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: