Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla öne çıkan şehirlerinden Antalya, Akdeniz'in en gözde tatil merkezlerinden biri olarak her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Antalya'nın turizm harikası ilçelerinden biri de Kaş. Ancak, son zamanlarda bazı ziyaretçilerin kafasını karıştıran bir soru var: Kaş, Antalya'da mı? Peki, Kaş'ta nereler gezilir, hangi aktiviteler yapılabilir? İşte, Kaş'ın güzellikleri ve gezilecek yerler hakkında tüm detaylar haberimizde yer alıyor...
Kaş Antalya'da mı?Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Kaş, Antalya il sınırları içinde yer alan ve Antalya'ya bağlı bir ilçedir.
Kaş, Istlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi bilinen antik kentlerin yanı sıra adı bilinmeyen birçok harabe yeriyle çevrilidir. Bu yerler, genellikle irili ufaklı antik yerleşimleri içerir. Örneğin, Tüse Köyü'nün yakınında, alçak bir tepe üzerinde küçük bir yerleşim olan Tysse bulunmaktadır.
Coğrafya: Kaş'ın yüzölçümü 2.231 km²'dir. Batıda Eşen Çayı ile Muğla'nın Seydikemer ilçesinden ayrılır. Doğuda Demre, kuzeyde ise Elmalı ilçeleriyle komşudur. Akdeniz'de, Yunanistan'a bağlı Meis Adası'na 2.100 m mesafede konumlanmıştır. Antalya il merkezine 189 km mesafede yer alan Kaş'ın sahil uzunluğu ise yaklaşık 70 km'dir.
Kaş, Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Deniz seviyesinden 700 m yüksekliğe kadar Akdeniz ikliminin etkileri görülürken, yüksek kesimler karasal iklim etkisindedir. Kaş Kasabası, yaz aylarında Akdeniz sahillerinin gündüzleri en serin yeridir ve nem oranı açısından da en düşük değerlere sahip Akdeniz kıyı şeridindendir.
Ekonomi: Kaş'ta, halkın çoğunluğu turizm amaçlı pansiyon, otel ve motel işletmeciliği yaparak geçimini sağlar. Yayla köylerindeki halkın çoğunluğu toprak sahibidir ve ova ile yaylalarda önemli miktarda yaş sebze, meyve ve çiçek üretimi yapmaktadır. Kış aylarında üretim seralarda gerçekleştirilerek iç ve dış pazarlara sunulur. Ayrıca yüksek ve dağlık bölgelerde elma üretimi de önemli tarım faaliyetlerindendir. Balıkçılık da bölgede önemli bir geçim kaynağıdır.
Turizm: Kaş, özellikle dalgıç turizmi bakımından Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biridir. Meis Adası'na en yakın noktada bulunan Kaş'ta, tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm potansiyeli vardır. Çukurbağ Yarımadası üzerinde, denize uzanan dil gibi birçok muhteşem koy bulunmaktadır. Kaş'ın içinde Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı, Akçagerme Plajı ve Hidayet'in Koyu'nda denize girmek mümkündür. Ayrıca kayıkla Limanağzı Plajı'na gidilebilir.
Kaş'ın çevresindeki 6 adet mağaradan en ünlüleri Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası ve Güvercinlik Mağarasıdır. Ayrıca, Kaş'a 18 km uzaklıktaki Mavi Mağara, Kaş'ın önemli doğal güzelliklerindendir. Gömbe'deki Yeşilgöl ve Uçarsu Şelalesi de turist çeken doğa alanlarındandır. Akdağ'ın dibinde bulunan 1220 rakımlı Gömbe Kasabası, Kaş'tan 65 km uzaklıktadır. Akdağ, Batı Toroslar'da Kızlar Sivrisi'nden sonra en yüksek zirvesi olan 3015 m yüksekliğindedir.
Kekova'daki batık şehre Kaş'tan tekne veya karadan Üçağız'a gidilip kayıkla gezilebilir. Kaş'ta, dalış ve yamaç paraşütü gibi doğa sporları da gelişmektedir. 18 dalış merkezi ile Türkiye'de en çok dalış merkezi bulunan tatil yöresi olan Kaş, sualtı doğal ve tarihi değerleri açısından da önemli bir noktadır. Bu nedenle, bölgede sualtı ekolojisi, mağara bilimi ve arkeoloji araştırmaları da yapılmaktadır. 2006 yılında Hidayet Koyu'nda yapılan Kaş Arkeopark Deneysel Arkeoloji Projesi, sualtı arkeolojisi konusundaki önemli bir girişimdir.
Yorumlar
Kalan Karakter: