Flagyl, belirli bakteri ve parazit enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Etkin maddesi metronidazol, cilt, sindirim sistemi, eklem, akciğer, kan, kalp ve kemiklerdeki enfeksiyonların tedavisinde çok etkilidir. Eczanelerde film tablet, oral süspansiyon (şurup) ve enjeksiyon serum formlarında bulunur. Doktora danışmadan kesinlikle kullanılmaması gereken bir ilaçtır.
Flagyl ne işe yarar?Fragyl aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır:
- Kan, beyin, akciğer, kemik, mide ve bağırsak enfeksiyonları
- Diş apseleri ve diş enfeksiyonları da dahil ağız enfeksiyonları,
- Bakteriyel vajinoz, pelvik inflamatuvar hastalık gibi cinsel organ enfeksiyonları,
- Bacak yaraları ve basınca bağlı gelişen vücut yaraları
- Yatak yaraları gibi cilt enfeksiyonları
- Ameliyat sonrası gelişebilecek enfeksiyonların önlenmesi.
- Flagyl’i mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın.
- İlacı aç ya da tok karnına alabilirsiniz.
- Tabletleri bir bardak su ile, çiğnemeden ve ezmeden yutun.
- Şurup formunu mutlaka ölçü kaşığını kullanarak alın.
- Tedavi sırasında zihin karışıklığı, baş dönmesi, halüsinasyon görme veya duyma, görme bozuklukları gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Eğer bu tip etkiler hissediyorsanız araç ve makine kullanmayın.
- Bir dozu almayı unutursanız bir sonraki dozdan devam edin. Unuttuğunuz dozu dengelemek için çift doz almayın.
- Eğer Flagyl’in etkisinin çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Tablet dozu
- Amebiyazis (bağırsakta paraziti): Önerilen günlük doz yetişkinlerde 1.5 g, çocuklarda ise 30-40 mg/kg/gün’dür ve 3 doza bölünerek uygulanır. Tedavi 7 gün sürer.
- Trikomoniyazis (cinsel organlarda görülen bir parazit enfeksiyonu): Önerilen doz 2 gramlık (4 tablet) tek dozdur. Hastalık genellikle erkeklerde pek belirti vermez ancak kadın ilaç kullanıyorsa erkeğin testi negatif olsa bile o da tedavi olmalıdır.
- Giardiyazis (ince bağırsakta görülen parazit): Önerilen günlük doz yetişkinlerde 750 mg ila 1g, 10 ila 15 yaş arası çocuklarda ise 500 mg/gündür. Tedavi 5 gün sürer.
- Non-spesifik vajinit: Önerilen doz günde 2 kez 500 mg’dır. Tedavi 7 gün sürer.
- Anaerobik organizmaların (oksijensiz ortamda yaşayabilen mikropların) neden olduğu enfeksiyonlar: Önerilen günlük doz 2 ya da 3’e bölünmüş şekilde, yetişkinlerde 1-1,5 g/gün, çocuklarda ise 20-30 mg/kg/gündür.
- Cerrahi kemoprofilaksisi (ameliyat sonrası enfeksiyon): Önerilen doz ameliyattan yaklaşık 48 saat önce başlamak üzere yetişkinlerde 8 saatte bir 500 mg, çocuklarda ise 20-30 mg/kg/gündür. Son doz ameliyattan en geç 12 saat önce verilmelidir.
Şurup dozu
- Amebiyazis: Önerilen günlük doz yetişkinlerde 1.5 g (8 saatte bir 4 ölçek), çocuklarda ise 30-40 mg/kg/gün’dür ve 3 doza bölünerek uygulanır. Tedavi 7 gün sürer.
- Trikomoniyazis (cinsel organlarda görülen parazit): Önerilen doz 2 gramlık (4 tablet) tek dozdur. Hastalık genellikle erkeklerde pek belirti vermez ancak kadın ilaç kullanıyorsa erkeğin test sonuçları negatif olsa bile o da tedaviyi uygulamalıdır.
- Giardiyazis (ince bağırsak paraziti): Önerilen günlük doz yetişkinlerde 750 mg (6 ölçek) ila 1g (8 ölçek), çocuklarda; 2-5 yaş arası 250 mg/gün (2 ölçek), 5-10 yaş arası 375 mg/gün (3 ölçek), 10-15 yaş arası 500 mg/gün (4 ölçek) Tedavi 5 gün sürer.
- Non-spesifik vajinit (etkeni bilinmeyen vajinal enfeksiyon): Önerilen doz günde 2 kez 500 mg’dır (4 ölçek). Tedavi 7 gün sürer.
- Anaerobik organizmaların neden olduğu enfeksiyonlar: Önerilen günlük doz 2 ya da 3’e bölünmüş şekilde, yetişkinlerde 1-1,5 g/gün (8-12 ölçek), 8 haftalık – 12 yaş arası çocuklarda, tek doz olarak 20-30 mg/kg/gün ya da her 8 saatte bir 7,5 mg/kg’dır. 8 haftalıktan küçük çocuklarda, 15 mg/kg günde tek doz ya da her 12 saatte bir kez 7.5 mg/kg’dır. Tedavi süresi genelde 7 gündür.
- Cerrahi kemoprofilaksisi: Önerilen doz genellikle ameliyattan yaklaşık 48 saat önce başlamak üzere yetişkinlerde 8 saatte bir 500 mg, çocuklarda ise 20-30 mg/kg/gündür. Son doz ameliyattan en geç 12 saat önce verilmelidir.
Serum dozu
Flagyl’in enjeksiyonluk çözelti (serum) formu spesifik durumlarda kullanılan bir ilaçtır. Enjeksiyon yoluyla toplar damar içine uygulanır. Hastalığınızın türü ve şiddetine göre doktorunuz uygun doz belirleyecektir.
Flagyl doz aşımı
Aşırı dozda Flagyl kullanımı bulantı, kusma ve el-göz koordinasyonunda bozulmaya neden olabilir. Eğer almanız gereken dozu aştıysanız mutlaka doktorunuz ya da eczacınız ile konuşun.
Flagyl hangi ilaçlarla kullanılmaz?Flagyl bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkileşime girerek ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin:
- Alkolizm tedavisinde kullanılan disülfiram
- Varfarin (bir tür kan sulandırıcı)
- Lityum (ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılır)
- Fenobarbital, fenitoin, karbamazepin (epilepsi ilaçları)
- Kanser tedavisinde kullanılan 5-florourasil
- Busulfan (Lösemi ilacı)
- Organ nakli sonrasında organ reddinin önlenmesi için kullanılan siklosporin
- Verükonyum (kas gevşetici)
- Kolestiramin (kolesterol ilacı)
- Ergot alkaloidleri (migren türü baş ağrısı, ameliyat sonrası rahim içi kanamalarının azaltılması için kullanılır)
- Terfenadin ve astemizol (alerji ilaçları)
- Amiodaron (kalp ritmi bozukluğunun tedavisinde kullanılır)
Flagyl alkol etkileşimi
Fragyl ve alkol karışımı mide bulantısı, kusma, kalp atışında hızlanma ve yüzün kızarmasına neden olabilir. Tedaviniz sırasında ve tedavi bittikten sonra en az 2 gün süreyle alkol kullanmayın.
Flagyl kimler kullanamaz?İmidazol türevlerine ve ilacın içerdiği diğer maddelere alerjiniz varsa Flagyl’i kullanmayın.
Flagyl kullanırken nelere dikkat edilmeli?
- Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz tedaviden önce doktorunuza bilgi verin:
- Karaciğer hastalığı
- Şiddetli böbrek yetmezliği
- Sinir sistemi ile ilgili bir hastalık,
- Kan ile ilgili genetik bir hastalık öyküsü.
Hamilelikte ve emzirirken Flagyl kullanımı
Flagyl’i özellikle hamileliğinizin ilk üç ayında kullanmayın. Sonraki aylarda ise ancak doktorunuz kesinlikle gerekli gördüğü durumda kullanabilirsiniz. İlacı kullanırken hamile kaldığınızı fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca Flagyl’in etkin maddesi metronidazol anne sütüne geçtiği için, bebeğinize zarar verebilir. Emzirirken kullanmayın.
Flagyl eşdeğer (muadili) ilaçlarEczanelerde bulunan Flagyl ile aynı etken maddeye sahip ilaçlardan bazıları; Bioflex Metrosel, Fladazol, Laronium, Metronidazol, Nidazol, Polgyl, Roza.
Flagyl formları ve türleri
- Flagyl tablet (500 mg): Her bir film tablet 500 mg metronidazol içerir. 20 tabletlik kutularda satılır.
- Flagyl şurup (oral süspansiyon) (125 mg/5 mL): 125 mg metronidazole eşdeğer 200 mg metronidazol benzoat içerir. 120 mL’lik şişelerde, 5 mL’lik ölçek ile satılır.
- Flagyl serum (% 0.5 enjeksiyonluk çözelti): Flagyl’in serum formu 100 ml ‘lik medifleks torbada bulunur. Her 100 ml’lik medifleks torbada 500 mg metronidazol içerir. İlaç enjeksiyon yoluyla toplar damar içine uygulanır.
Yaygın görülen yan etkiler
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal veya kabızlık
- Karın ağrısı
- İştah kaybı
- Baş ağrısı
- Ağız kuruluğu ve ağızda keskin, hoş olmayan metalik bir tat
- Ağız veya dilde tahriş
İlaçla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için bu linke tıklayın>>>
Flagyl fiyatı 2022
- Film tablet: 40.64 TL
- Oral süspansiyon: 25.54 TL
- Enjeksiyonluk çözelti: 20.35 TL
Yorumlar
Kalan Karakter: