Doğa Muş Gurubu, tarihi Arak Kilisesi'ni ziyaret etti. Muş'ta tahrip olan Arak Kilisesi'ni ziyaret eden doğaseverler, kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi. Soğuk havaya rağmen saatlerce yol yürüyen Doğa fotoğrafçısı Muzaffer Göç, Muş Doğa Gurubu ekibi Ahmet Sağlık, Halit Uygur, Orhan Güldeste, Sabahattin Yalçın ve Serdar Şahin, 2300 rakımdaki Arak Kilisesine ulaşarak etkinliği tamamladı. Kiliseyi ziyaret eden Doğa tutkunları, defineciler tarafından tahrip edilen kilisenin onarılarak turizme kazandırılmasını istedi. Doğa Tutkunları, "Her hafta sonu Muş’un tarihi yerlerini geziyoruz. Bu hafta da Arak Kilisesini gezme fırsatı bulduk. Kilise şu an harabe bir şekilde, bununda başlıca sebebi definecilerin ve bilinçsiz insanların kiliseyi tahrip etmesi. Bu tür yerlerin turizme kazandırılmasını istiyoruz." dedi. Öte yandan, geçmiş yıllarda kar yağışının fazla olduğu Muş’ta, bu sene kar seviyesinin düşük olduğu gözlendi. Muş Arak Kilisesi Karaçavuş Dağları'nın doğu doğrultusunda yayla olarak kullanılan zirvenin üzerinde kuruludur. Kiliseye ismini veren Arak (Kepenek) Köyü ise zirvenin eteklerindedir. Arak Farsça’da şarap anlamına gelmektedir. Köyün eskiden üzüm ambarının olduğu ve üzüm şırası çıkarılan bir yer olduğu bilinmektedir. Kilise dağ üzerinde geniş bir düzlük üzerine kuruludur. 200 – 250 metre ilerisinde büyük bir Çan Kulesi mevcuttur. Arak Kilisesi’nin işçilik ve malzemesinde Roma üslubu göze çarpar. Bir rivayete göre Roma- Sasani mücadelesine sahne olan ve 400 yıl boyunca Sasani hakimiyeti altında kalan (MS.226-624) bölgede, Sasanilerin iyi niyet ve güç gösterisi olarak bu manastırı Romalı mimar ve ustalara yaptırıp hediye ettiği yönündedir.
Doğa tutkunları, Muş’ta tarihin izini sürdü!
Doğa Muş Gurubu, tarihi Arak Kilisesi'ni ziyaret etti. Muş'ta tahrip olan Arak Kilisesi'ni ziyaret eden doğaseverler, kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi.
Yayınlanma :
16.01.2024 18:29
Güncelleme :
16.01.2024 18:29
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: