Evde yetiştirmek için en ideal bitki seçenekleri arasında yer alan barış çiçeği nemli ve sıcak ortamları sevmesi ile bilinir. Salon bitkileri içinde ilk sıralarda yer alan bu çiçek ışıltılı yapısı ve şık görünümü ile dikkatleri üzerine çeker. Dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için uzun yıllar boyunca varlığını sürdürür. Bunu desteklemek adına bakımına dikkat edilmelidir.
Mevsim geçişleri barış çiçeğinin iyi bakılması gereken bir dönemdir. Soğuk hava akımlarını sevmediği için zarar görme ihtimali vardır. Her ne kadar ev içinde olsa da bakımını ihmal etmemek gerekir. Barış çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken kilit nokta zamanlamadır. Barış çiçeği bakımında göz önüne alınması gereken önemli hususlar şunlardır:
- Toprak: Barış çiçeğinden bol verim almak için minerali bol bir toprak seçmek önemlidir. Torf ve lif oranı yüksek olan toprak çeşitleri bitkinin yeteri kadar beslenmesine yardımcı olur.
- Işık: Güneşi seven bir bitki olan barış çiçeği belirli bir ısıya kadar gün ışığına toleranslıdır. Buna rağmen güneş ışığını doğrudan almayı tercih etmez. Aydınlık ortamlarda kendini daha iyi gösterdiği için güneş ışığını iyi kullanmak önemlidir.
- Konum: Aydınlık ve ferah ortamları seven barış çiçeğinin evdeki yeri verimi açısından son derece etkilidir. Doğrudan güneş almayan aydınlık bir nokta bu bitki için elverişlidir.
- Isı: Yapısı gereği sıcağı seven barış çiçeği yeteri kadar ısı aldığında büyüme ve canlılık gösterir. Mevsime göre bitkinin istediği sıcaklık değişir. Yıl içinde 10 ile 28 derece arasında ısıya maruz kalması gerekir.
BARIŞ ÇİÇEĞİ SULAMASI NASIL YAPILIR?
Hassas bir bitki olan barış çiçeğini sularken dikkatli olmak önemlidir. Sulama yapıldığı esnada suyun tüm toprağa yayıldığından emin olmak gerekir. Bitki için belirli bir sulama saatinin oluşturulması ve buna sadık kalınması bitkinin sağlığını olumlu etkiler. Barış çiçeğinin canlı ve hoş bir görüntüye sahip olması adına toprağının yeteri kadar nemli olduğunu dikkat edilmelidir.
Sulama yaparken yaprakların su alması barış çiçeğinin istediği bir durumdur. Bu sayede yapraklar hem temizlenir hem nemlenir. Sulama yaparken aşırıya kaçmamak gerektiği unutulmamalıdır. Bitkiye zarar veren fazla su yaprakların sararması ile sonuçlanabilir.
BARIŞ ÇİÇEĞİ ÇOĞALTIMI NASIL YAPILIR?
Barış çiçeğini çoğaltmak için yılın en uygun dönemi nisan ayıdır. Yapraklardan çoğaltma işlemi yapıldığı zaman köklü yaprakların seçilmesi önemlidir. Barış çiçeği çok hassas bir yapıya sahip olduğu için saksı değişim esnasında köklü yaprakların ayrılması tavsiye edilir. Eğer kökler birbirine fazla karışmışsa saksıya dikmeden önce suya batırıp çıkarılması bitkinin sağlığı açısından önem taşır.
BARIŞ ÇİÇEĞİ HANGİ FAYDALARA SAHİPTİR?
Şık ve zarif bir görüntüye sahip olan barış çiçeği aynı zamanda çeşitli faydalara sahiptir. Bulunduğu odadaki havayı temizleme işlevi görür. Bu sayede ferah bir atmosfer elde etmeye yarar. Adeta yapay bir aksesuar gibi göründüğü için evi dekore ederken işlevli olur.
BARIŞ ÇİÇEĞİNİN ZEHRİ VAR MI?
Barış çiçeği yaygın olarak zehir bulundurmaz. Bununla birlikte bazı saksı bitkileri zehirli bir yapıya sahip olabilir. Hoş görünüşlerine aldanıp her bitkiyi evin içine sokmak doğru değildir. Bu nedenle süs bitkisi satın almadan önce bir uzmana danışıp fikir almak eve zehirli bir canlı almanın önüne geçmeye yarar.
Yorumlar
Kalan Karakter: