Kim, ne kadar trafik sigortası ödeyecek? Güncel trafik sigortası fiyatları

Trafik sigortasında temmuz ayı itibarıyla uygulanacak yeni güncel oranlar belli oldu. Oranların güncellenmesiyle birlikte vatandaşlar güncel trafik sigortası ücretlerini araştırmaya başladı. Peki kim, ne kadar trafik sigortası ödeyecek?

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, konuya ilişkin değerlendirmelerini Milliyet’e açıkladı. Haziran ayı için yüzde 3.5 oranında bir artış yapıldığını belirten Bağcı, “Temmuz ayında da yüzde 3.5’lik bir artış belirlendi. Artış oranlarına başta sigorta şirketleri olmak üzere çok ciddi itirazlar geliyor. ‘Sadece enflasyon yüzde 75, yüzde 3.5 seviyesi düşük. Biz yüzde 140 oranında zarar ediyoruz’ diyorlar” dedi.

Kaza yapmayan iyi sürücüler ile yılda 3’ten fazla kaza yapan kötü sürücüler arasında bir anlaşmazlık olduğunu belirten Bağcı, vatandaşın kötü sürücü ile arada fark olmasını talep ettiğini kaydetti.

Bağcı, “Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu olarak biz bir taraftan iyi sürücülere taban fiyat gelmesinden yanayız, kötü sürücülerde tavan biraz daha yükseltilebilir. En azından kötü sürücüye belki bir basamak daha ilave edilebilir. Serbest fiyata karşıyız. Ülkemizdeki kaza oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Avrupa’da trafik kazası sayısı bizim ülkemizle aynı ancak bizim ülkemizde ölüm oranı 3 kat daha fazla. Kazayı önleyici tedbirlerin artırılması gerekiyor. Bunlar çözülmeden fiyat serbestisi piyasada sıkıntı yaratacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

ORTALAMA BİR ARACIN ÖDEMESİ GEREKEN MİKTAR NE?

5 yıldan fazla kaza yapmayan iyi sürücünün yüzde 50 indirim aldığını belirten Bağcı, “Kötü sürücü her yıl kaza yaptıkça birinci yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 150, üçüncü yıl sonrası yüzde 200 sür prim almaya devam ediyor. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında 7 kat fark var. Şu anda ortalama hususi bir araç satın alan kişi 4’üncü kademeden yani ilk kez sigorta yaptıracaksa 9560 TL trafik sigortası bedeli ödemekte. 4’üncü kademeden ilk kez sigorta yaptıracak bir elektrikli araç sahibinin ödeyeceği trafik sigortası bedeli ise ortalama 8604 TL civarında” dedi.

Bağcı şunları söyledi:

“Yılda 3’ten fazla kaza yapan kişilerin rehabilitasyona tabi tutulması, ehliyetinin alınması gerekiyor. Ehliyet ceza puanlarının sigorta şirketlerine açılması, sigorta puanı gelmesi ve kişiye özel fiyatlama yapılması gerekiyor.

KASKO İÇİN İDEAL AY HANGİSİ?

Kasko fiyatlarında indirim haziran ayı için de devam ediyor. Kasko poliçesi yaptırmak için en iyi ay haziran ayıdır. Kaskosu olmayanlar mutlaka yapmalıdır.

Çünkü araç maliyetlerinde temmuz başında artışların bekleniyor olması, kasko fiyatlarını temmuz ayından itibaren yukarıya çekecektir. Bazı marka ve modellerde çok indirim olmazken bazı markalarda ciddi indirimler yapılıyor. Haziran ayı kasko yaptırma ayıdır”