ESNAF KEFALET KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN KREDİ ÇEKEN ESNAF VE SANATKARLARA BÜYÜK ŞOK.

Hazine ve Makiye Bakanlığı küçük ölçekli esnaflara verilen kredilerde faiz oranlarını %130'a yakın artış gerçekleştirildi.

Erciş Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yakup Çelik yaptığı açıklamada küçük ölçekli esnaflara Halk Bankası aracılığıyla verilen esnaf kredisinde önemli artış gerçekleştirdiğini belirtti.

Oda başkanı Çelik yaptığı açıklamada "oda üyelerimize verilen, Hazine ve Maliye bakanlığının Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Halk Bankası üzerinden küçük ölçekli esnaf ve sanatkarlarımıza 2021 yılından itibaren vermiş oldukları düşük faizli kredi oranlarını güncelleyerek yani daha fazla faiz yükleyerek yeniden taksitlendirildi. Kullandırılan kredilerde yeniden faiz güncellemesi yapıldı. Güncelleme  kapsamında faiz oranları 2021 yılından itibaren kullandırılan kredi oranların da 0,75'ten -1,70'ye , 0,85 'ten -1,80'e, 0,95'ten -2,10'a,  1,25'ten -2,40'a , 1,50'den -2,40'a , 1,75' ten -2,50'ye , 2,00'dan-2,60'a  2,25'ten -2,70'e, 2,40'tan -2,80'e, 2,50'den -2,90'a olacak şekilde yeniden güncellenmistir. Taksit tutarlarında Yüksek bir değişim olmuştur. Örnek olarak daha önce ödenen, üç ayda bir 35.000 TL olan kredi taksidi şuan 50.000 ile 55.000 TL civarına yükseltilmiştir. 
Bu karar bugünden itibaren kullandırılacak olan yeni krediler için uygulanabilir ancak geçmiş kredilere uygulanmaması gerekir. Esnaflarımızın üç ayda bir ödediği kredi taksitleri yüksek meblağlara ulaştırmıştır. 
Bu zorlu ekonomik şartlarda Kendi ekmek tekneleri ile ancak kendi ailelerinin nafakalarını kazanabilen esnaf ve sanatkarımız açısından çok büyük bir yüktür. Geçmişte çekilen krediler, o dönemin koşullarına göre çekilmiş ve kullanılmıştır. Geçmiş kredi faiz oranlarını, bugünün şartlarına göre güncellemek yanlış bir karardır. Zar zor geçimini sağlayan esnaflarımız  yüksek faizli kredi taksitlerini ödeyemeyeceklerdir. Dar gelirli esnaf ve sanatkarımızın sirkülasyonun devam etmesi, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için esnafın desteklenmesi gerekirken, bu karar esnafın ayakta durmasına büyük bir engeldir. 
Bu karardan acilen vazgeçilmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkar bu zor şartlarda ayakta durabilsin ki, sirkülasyon devam etsin. Devlet büyüklerimizden; ekonomin can damarı olan esnaf ve sanatkarımıza yapılan bu yanlıştan acilen vazgeçilmesi için çağrıda bulunuyorum" dedi.