BABALIK İZNİ DÜZENLEMESİ

Babalık izinin Kanun ve ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde, asıl olan doğumun meydana geldiği tarihten itibaren kullanılması, ancak idarenin memurun hizmetine ihtiyacının çıkması halinde makul süre içinde kullandırılması gerekir.

657 sayılı Kanunun "mazeret izni" başlıklı 104'üncü maddesinin (B) fıkrasında yapılan düzenlemeye göre; memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün babalık izni verilir.

Düzenlemeye göre, erkek memura karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine ve doğum olayının belgelendirilmesi koşuluyla 10 gün izin verilir. Erkek memur, bu tür izni kendisinin talep etmesi halinde alabilir. Eğer talep etmez ise izin verilmeyecektir.

Kanun maddesinde babalık izninin ne zaman kullanılacağı ile ilgili olarak bir düzenlemeye yer verilmemiştir. İşin doğası gereği aslında bu iznin eşinin doğum yaptığı tarihten itibaren kullanılması başka bir ifade ile memurun bu izne azami ihtiyaç duyduğu zamandan itibaren kullanılmasıdır. Ancak, doğum olayının gerçekleştiği zamanda idarenin memurun hizmetine ihtiyaç duyması halinde bu defa bu iznin idare tarafından memurun talebine göre makul bir zamanda kullandırması bu iznin amacına ve gerekçesine uygun düşecektir.

Konu hakkında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin 16.12.2011 tarih ve 18432 sayılı mütalaasında aşağıdaki hususlara işaret edilmiştir.