Ağrı İl Sağlık Müdürü Coşkun Daharlı yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu
Ağrı İl Sağlık Müdürü Daharlı:Yeni düzenleme ile kronik hastalıkların görülme sıklığının azaltılması ve kontrol altına alınması hedeflenmektedir.
Ağrı İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Coşkun Daharlı, hastalıklı bir durum söz konusu olmasa bile kontrol amacıyla, her vatandaşın altı ayda bir olmak üzere, yılda en az iki kez aile hekimlerini ziyaret etmesi gerektiğini belirterek, aile hekimliği sistemini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Ağrı İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Coşkun Daharlı, yeni aile hekimliği yönetmeliği ve aile hekimliği sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunarak Ağrı’daki birinci basamak sağlık hizmetlerinin durumunu değerlendirdi.
Aile hekimliği sistemi ile vatandaşlarımıza yönelik erişilebilir, etkin ve yaygın bir sağlık hizmeti sunumunun sağlandığının altını çizen Daharlı, yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeyle, aile hekimlerinin, en az altı ayda bir defa olmak üzere, kendilerine kayıtlı her bir bireye ulaşmasının hedeflendiğini, böylece her bir vatandaşımızın sağlık durumunun kontrol altına alınacağını ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin yükünün de hafifleyeceğini belirtti.
Yeni yönetmelik değişikliğinin, 2024 yılı Kasım ayı itibariyle Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile duyuruların yapıldığını aktaran Daharlı, “Yeni yönetmelikte amaçlanan şeyin; aile hekimiyle aile hekimine kayıtlı nüfusu daha sık bir araya getirmek ve birinci basamak hizmet sunumunda kalite ve verimliliği arttırmak olduğunu söyledi.
“VATANDAŞLARIMIZ ALTI AYDA BİR OLMAK ÜZERE, YILDA EN AZ İKİ KEZ AİLE HEKİMİNİ ZİYARET ETMELİDİR"
Hastalıklı bir durum söz konusu olmasa bile kontrol amacıyla her vatandaşın altı ayda bir olmak üzere, yılda en az iki kez aile hekimlerini ziyaret etmesi gerektiğini belirten Daharlı, sözlerine şöyle devam etti:
“Yine bu yönetmelik değişikliği ile her bir vatandaşımıza, kayıtlı olduğu aile hekimliği birimi tarafından, hiçbir hastalığı bulunmasa bile altı ayda bir olmak üzere, yılda en az iki kere ulaşılmasını hedefliyoruz. Lütfen altı ayda bir, herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmadığını düşünseniz dahi, kontrol amaçlı olarak aile hekimliği birimine başvurunuz ve gerekli sağlık taramalarınızı yaptırınız. Bu şekilde hastalıklar ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alma fırsatını elde edebileceğiz veya erken dönemde tespit ettiğimiz hastalıklara zamanında ve etkili müdahalede bulunarak hastalık yükünden halkımızı koruyacağız” dedi.
KRONİK HASTALIKLARIN KONTROLÜNDE AİLE HEKİMLERİNE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Artan yaşlı nüfus oranı ve doğumda beklenen yaşam süresi ile ilişkili olarak toplumumuzda kronik hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Kronik hastalıkların kişi başı sağ kalım süresini ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü, kişi başı çalışma günü açısından önemli kayıplara yol açtığını ve toplam sağlık giderlerinde önemli bir paya sahip olduklarını belirten Dr. Daharlı,
“Yeni düzenleme ile kronik hastalıkların görülme sıklığının azaltılması ve kontrol altına alınması hedeflenmektedir. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın kanser ve diğer kronik hastalıkların tarama ve izlem çalışmalarına katılmasını, aile hekimlerinin görüş ve değerlendirmelerine göre hareket etmesini, bireylerin yaşam kalitesinin ve nitelikli yaşam süresinin artması, toplum sağlığının korunması ve sağlığın geliştirilmesi açısından gerekli ve yararlı buluyoruz” dedi.
AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK DÜZENLEME HEM BİREYİ VE HEM DE AİLE HEKİMİNİ KORUYACAK
Uzm. Dr. Daharlı, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili düzenleme hakkında, “Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı küresel bir tehdit halini almıştır. Uygun olmayan antibiyotik kullanımı hastalıklara yol açan mikropların direnç kazanmasına yol açmaktadır ve enfeksiyonlar ile mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. Ayrıca mide koruyucu ve ağrı kesici olarak bilinen ilaçların uygun olmayan kullanımına bağlı görülen yan etkilerde ve ilişkili sağlık sorunlarında artış görülmektedir.” dedi.
Daharlı, “Bahsettiğim grup ilaçların kontrolüne yönelik teşvik ödemesi düzenlemesi ile halkımızın uygun olmayan ilaç kullanımının olumsuz etkilerden korunması ve aile hekimlerinin de konuya olan hassasiyetlerinin arttırılması amaçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“AİLE HEKİMLERİNİN MAAŞLARININ DÜŞECEĞİ YÖNÜNDEKİ ALGI TAMAMEN YANLIŞ”
Yeni duyurulan yönetmelik değişikliğinin ardından kamuoyunda bazı yanlış algıların oluştuğuna vurgu yapan Daharlı,
“Aile hekimlerinin halk tarafından oylanacağı ve oylandıktan sonra da belirli memnuniyet düzeyini sağlamadığı takdirde maaşlarının düşürüleceği yönündeki algı, tamamen yanlış. Diğer sağlık kuruluşlarımızda görev yapan personelin memnuniyet parametresine göre değerlendirilmesine yönelik benzer bir uygulamanın aile hekimleri için düzenlenmiş hali olarak düşünülmesi gereken bu değişikliğin, ceza olarak yorumlanması uygun değildir. İl ortalaması üzerindeki memnuniyet düzeyine karşılık, aile hekimine teşvik ödemesi yapılacaktır. Kamuoyunda tartışılan bu yanlış algıyı sizlere de açıklamak istedik” diye konuştu.