Türk basın dünyasının önemli isimlerinden biri olan Ali Sirmen, hem gazeteci kimliğiyle hem de hukukçu ve sanatçı kimliğiyle tanınmaktaydı. 10 Kasım 1939 tarihinde İstanbul'da doğan Sirmen, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olarak eğitim hayatına başladı.
Ali Sirmen'in Gazetecilik Kariyeri
Gazeteciliğe adımını 1966 yılında Akşam gazetesinde köşe yazarı olarak atan Sirmen, daha sonra uzun yıllar görev yapacağı Cumhuriyet gazetesine geçiş yaptı. "Dünyada Bugün" köşesinde yazdığı yazılarla tanınan Sirmen, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında tutuklanarak cezaevine girdi. Cezaevindeyken dönemin Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal'in önerisiyle "Samim Lütfü" takma adıyla yazmaya devam etti.
Ali Sirmen'in sanat dünyasına katkıları
Ali Sirmen sadece gazetecilik kariyeriyle değil aynı zamanda sanat dünyasındaki etkisiyle de tanınıyordu. Türk sanat müziği bestekarı ve keman sanatçısı Sadi Işılay'ın torunu olan Sirmen, bazı film ve dizilerde de rol almıştı. Ayrıca yemek ve mekân yazıları da kaleme alan Sirmen, televizyon programlarında da yer almış ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştü.
Ali Sirmen'in yayımlanmış bazı kitapları
Kelepçeli Yazılar
12'den 12'ye Türkiye
Erkeklere Mahsus
Sevgiliye Mektuplar
Cüppeli Vesayet
Bir Eski Cumhuriyet İçin
20 Ağustos 2019'da hayat arkadaşı ve eşi Mine Sirmen'i kaybeden Ali Sirmen, Türk basın tarihine yaptığı katkılarla ve çok yönlü kişiliğiyle unutulmayacak bir iz bırakmıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: