Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan 2017 yılında ziyarete açılan, İslam alimi Ahmed-i Hani'nin hayatının ve yörenin 3 bin yıllık tarihinin anlatıldığı müze ile Eski Doğubayazıt Evi'ni 2024 yılı içerisinde 33 bin kişi ziyaret etti.
Doğubayazıt’ta bulunması itibariyle İshak Paşa Sarayı, Beyazıt Camisi ve Urartu Kalesi'ni gören Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi, yerli ile yabancı ziyaretçilerine yörenin gelenek ve göreneklerini de tanıma fırsatı sunuyor. Müze, yörenin tarihi dokusuna uygun mimari yapısıyla dikkati çekiyor.
Doğubeyazıt’ın kültürel ve tarihi açıdan çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Fehim Altun, “Ahmed-i Hani Müzesi, 2014 yılında yapımına başlandı, 2017 yılından itibarende faaliyet görüyor. 2024 yılı içerisinde 33 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi. Şuan arkamda gördüğünüz Ahmed-i Hani, bize özellikle Doğubeyazıt’ta malolmuş çok büyük bir müttefikir, büyük bir bilim adamı, büyük bir ilim adamıdır. Kendisi 56 yıllık ömründe burada özellikle Nübehara Biçükan eseri ve Mem-u Zin gibi çağları aşan ölümsüz eseriyle iz bırakmıştır. Hani baba olarak türbesi, şuan 500 metre ilerde o da 1991 yılında yapılmış ve yaklaşık yılda 500 bin kişi inanç turizmi altında ziyaretlerimiz gerçekleşiyor. Yine hemen yanında İshak Paşa Sarayımız var. Burada gerçekten Doğubayazıt’a, Ağrı’ya turizm açısından çok büyük bir öneme, çok büyük bir yere sahip. Şuan gördüğümüz Eski Doğubayazıt Evi’mizi görüyoruz. 2 katlı, kerpiç ve saman karışımından yapılmış 2 kat arasında da çam ahşaptan meydana geliyor o, köy yaşamında özellikle şunları görebilirsiniz. Tandırımız var, gelenek göreneklerimiz var, folklorik özelliklerimiz var. Ve orada bulunan bal mumu heykelleri, silikondan yapılmış özellikle Doğubeyazıt’ta yaşayan önemli şahsiyetlerin portrelerinden esinlenerek şuan üzerinde gördüğünüz giyisiler de yine orijinal halidir. O dönem de eski Doğubeyazıt’ta yaşayan insanların giyim tarzıdır. Orada özellikle şehir yaşamı, kültürü, tarihi hakkında çok önemli bir yere sahiptir. Doğubeyazıt’ta çok önemli bir yerdir sancak beyliği yapılan bir mekan, tarihi ipekyolu üzerinde Tebriz’den, İstanbul’a yine burdan Tebriz’e, Erzurum, Sivas, Karadeniz, Trabzon ve İstanbul’a kadar o önemli İpek yolunun güzergahı olduğu için tarihi ve kültürel mana da da gerçekten çok büyük bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: