Ağrı’lı bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen, engelleri bir bir aşarak, Azmi ile göz dolduruyor. Gece gündüz demeden antrenmanlarını aksatmayan Çeçen, Mart ayında gerçekleşecek Türkiye şampiyonası, Avrupa Şampiyonası milli takım seçmelerine hazırlanıyor.
Ağrı'da çocukken geçirdiği trafik kazası sonrası hayatı kabusa dönen 33 yaşındaki bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen, 9 yıl önce Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde çalışan antrenör Çetin Demir sayesinde başladığı vücut geliştirme sporu sayesinde değişti.
Tıpkı bir çocuk gibi bakımını üstlenen antrenörü yıllarca ailesinden biri gibi oldu. Her gün evinin önünden sporcuyu arabasıyla alıp, antrenmana götürüyor. Yarışmalara çok sıkı hazırlıyor.
En büyük hayali üniversite okumak olan Çeçen, aynı zamanda hem okulunu okudu hem de, katıldığı Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonalarında birçok şampiyonluklar ve dereceler elde ederek azmiyle çevresindekilere örnek olmayı başardı.
Büyük bir hırs ve azmi sayesinde başladığı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Güreş Antrenörlüğü Bölümünü bitirdikten sonra, Vücut geliştirme branşında milli sporcu olan Çeçen, İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen Dünya Engelliler Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda dördüncü oldu.
Bedensel rahatsızlığı olan herkesin spora yönelmesi gerektiğini söyleyen Antrenör Çetin Demir, “Tek amacım engellilere ve madde bağımlılarına ulaşmak. Ömer Çeçen, çocukluk dönemlerinde bir trafik kazası geçirmişti. Başının üzerinde araba geçmişti. Yüzde 60 civarı bir engelli vardı. Hatta iki yılda bitkisel hayatta kalmıştı, doktorlar yürüyemez, bitkisel hayattan çıkamaz demişti. Ömer’i sporla tanıştırdık, sporla hayata tutundu. Yarışmalara soktuk bedensel engelli tekerlekli sandalye kategorisinde, vücut geliştirme fitnes branşında Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye ikincisi oldu. Sonra milli takıma girdi. İspanya’da yarıştı Avrupa ikincisi oldu. Tekrar milli takıma girdi İspanya’da dünya dördüncüsü oldu. Şu an zannedersem engel durumu yüzde 60’lardan, yüzde 40’a düştü. Kendisi millilikten üniversiteyede girip, antrenörlük bölümünü 4 yıl boyunca okudu. Derslerden kalmadan, ayrıca Ömer’in çok farklı bir sıkıntısı da vardı. Araba kafasının üzerinden geçtiği için zihinsel engelide vardı. Zihinsel engelli tamamen sporla birlikte ortadan kalktı. Önümüzde yine Ömer’in yarışmaları var. Hazırlanmaya başladık Mart ayında Türkiye Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası milli takım seçmeleri var. Elinden geleni yapıyor. Beslenmelerine dikkat ediyor çok hevesli, çok düzenli bir hayatı var. Ömer gibi bütün engelli kardeşlerimizi de, aslında engelli de demek istemiyorum. Bedensel rahatsızlığı olan bütün arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi spora davet ediyorum” dedi.
“6 defa Türkiye birincisi oldum”
Milli Sporcu Ömer Çetin, “ Ben bir trafik kazası geçirdim. Trafik kazasından dolayı bitkisel hayat kaldım. Daha sonra doktorların yürüyemeyeceğimi söylediler sporla tanıştım. Sporun yanısıra Çetin hocamla tanıştım. Çetin hocamın bana çok büyük bir desteği, yanımda durması, bana yardımcı olmasıyla oldu. Ben sadece bu sporu hayata tutunmak için başladım. Tabi bunun yanında en büyük hayallerimden biri kendi ülkem için, memleketim için derece yapmak ve hayallerimi gerçekleştirmek oldu. Bunun yanısıra Çetin hocamın bana çok büyük bir desteği oldu. Hep yanımda durdu. Benim dışımda diğer arkadaşlarımda benim gibi engelli olan arkadaşlarda vardı. Onlara umut olmak, onların yanında durmak, onlara vekil olmak çok güzel bir duygu. Benimde hayatımda en büyük desteğim ve yanımda duran Çetin hocama teşekkür ediyorum. Beni hiç bir zaman yalnız bırakmadı. Engelimden dolayı biraz ikinci planda kaldım bu hayatta ama kendimi gösterdim başarılarımı sağladım. 2014’te ilk Şampiyonluğumu yaşadım. Dünya milli takım seçmelerinde Türkiye’de ikinci oldum. Daha sonra 2015 Avrupa milli takım seçmelerinde birinci olup, İspanya’da bayrağımızı dalgalandırdım. Türkiye Avrupa ikincisi oldum. Avrupa ikincisi olduktan sonra İstanbul’da Türkiye birincisi oldum. Daha sonra 6 defa Türkiye birincisi olduktan sonra, 2020’de Dünya milli takım seçmelerinde Türkiye’de birinci oldum ve İspanya’da dünya dördüncüsü oldum. Burdada insanlara umut olmak, insanlara hayallerini gerçekleştirmek için burdayım. Sporun insan hayatında nasıl bir değişiklik yarattığını, insanlara umut vadettiğini, umudun yanında sağlıklı yaşam sağladığı için herkesi spora davet ediyorum. Engelli durumum yüzde 60’tı, şöyle söyleyeyim doktorlar o kazadan sonra yaşayamayacağımı söylediler aileme ve bitkisel hayattan çıkamayacağımı bunun yanısıra sporla tanıştım. Sporda hayatımda bir sürü değişik oldu. Engelliyim durumum yüzde 60’tan yüzde 40’a düştü. En büyük hayallerimden biri üniversiteyi kazanmaktı. Çetin hocamın sayesinde bunu da gerçekleştirdim” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: