Ağrı’nın saklı cenneti olarak bilinen Taşlıçay Balık Gölü, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünerek ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan, doğası, adaları, balık ve kuş türleriyle yöre halkınca "saklı cennet" olarak adlandırılan Balık Gölü, her mevsim ayrı güzelliğe bürünüyor.
Doğa harikası göl, ilkbahar ve yaz mevsiminde yemyeşil çevresi ve masmavi sularıyla, kışın da karla kaplı dağları ve buzlu yüzeyiyle çok sayıda doğa tutkunu ve kampçıyı ağırlıyor.
Özellikle Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı’nı görmek için gelen doğa tutkunları, Balık Gölü’nde kısa bir mola vererek kamp kuruyor, doğanın keyfini çıkarıyorlar. Her köşesiyle adeta saklı bir cenneti andıran gölde, yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Balık Gölü’nün coğrafi özelliği dikkat çekerken aynı zamanda, Türkiye’de de en çok ilgi gören göllerden biri. Doğa harikası Balık Gölü, Taşlıçay ilçesine 26 km, Doğubayazıt ilçesine 60 km. mesafede olup iki ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. Denizden yüksekliği 2241 m. Olup Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir. Çevresindeki dağlardan gelen küçük dereler, kıyısındaki pınarlar ve yeraltı sularıyla beslenen en derin yeri 37 m. olan bir lav seti gölüdür. Göl içme suyu ve kullanma suyu koruma sahası statüsünde olup yakınındaki yerleşim birimleri için içme suyu sağlamaktadır. Çevresindeki dağlardan gelen küçük dereler, kıyısındaki pınarlar ve yer altı suyu ile beslendiğinden akış durumu ve sürekliliği ile ilgili veriler tespit edilememiştir. Yakın çevresinde tarım alanları ve otlaklar bulunur.
Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biridir. Gölün üzerindeki 0.15 hektar alana sahip bir adada kuluçkaya yatan Kadife Ördek popülasyonu ile önemli kuş alanı statüsü kazanmıştır. Bölgedeki asıl ünü yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanır. Göl çevresinde yaşayan başlıca hayvan türleri şunlardır; Kartal, Şahin, Keklik, Yabani Tavşan, Tilki, Kurt, Yaban Ördeği, Martı, Bıldırcın ve Çulluk'tur.
Yorumlar
Kalan Karakter: