10 Mart Pazar günü teravihle birlikte başlayacak olan Ramazan ayında, neler yapılması ve nasıl idrak edilmesi gerektiği konusunda Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak önemli tavsiyelerde bulundu.
Ramazan ayını ve Kadir Gecesi’ni değerli kılan Kur’an’-Kerim’in bu ayda nazil olması ve insanlara hidayet olarak gönderilmesine vurgu yapan Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak sözlerine şöyle devam etti:
“Ramazan ayını da Kadir Gecesi’ni de esas değerli kılan husus Kur’an’-Kur’an’-Kerim’in bu ayda nazil olması yani Ramazan ayını değerlendiren Kur’an’-Kerim’in bu ayda indirilmesi, insanlara hidayet olarak gönderilen Kur’an’-Kerim Ramazan ayında indirildiği için çok mukaddes çok mübarek bir aydır. İçerisinde bin aydan kıymetli bir Kadir Gecesi var Ramazan ayının, yine İslamın şartlarından olarak zikredilen Rukunlerinden yani en önemli temel direklerindendir. Oruç ibadeti müslümanın şiarı güzel bir özelliğidir, Ramazan ayında tutulan bir ibadettir. Ramazan ayında oruç tutmak, kaç gün sürüyorsa bazen 29 gün bazen 30 gün kamer ayın durumuna göre bu ayı oruçlu geçirmek, gündüzünü oruçlu geçirmekte müslümanlar için önemli bir farzdır. Mutlaka yapmaları gereken güzel bir ibadettir. Oruç ibadeti de aynı şekilde fazileti, bereketi, sevabı karşılığı belirtilmemiş ekramül ekramin olan cömertlerin en cömerdi olan Rabbimiz tarafından bana aittir denilmiş bir ibadettir. Yani her ibadetin bir karşılığı vardır orucun sevabını ben gizli tuttum, onun mükâfatı bana aittir ben vereceğim, insanların hayal edemeyeceği büyük mükafatların bulunduğu bir ibadettir gündüzünde oruç tutmak, gecesinde de yine Ramazan ayına mahsus olarak bir teravih namazı vardır. Biz onu 20 rekat olarak kılıyoruz. Ve camilerde çoğunluk cemaatla kılıyoruz. Eğer cemaatin kaçırma durumu olduğu zaman yine nafile olarak evimizde tek başımıza da 20 rekat aynı zamanda kılabiliriz böyle bir ibadettir. Yatsı namazını kıldıktan sonra teravih namazını da kılan bir insan sahura kalktığı zaman Sabah namazında cemaatle kılarsa gecenin tamamını ibadetle geçirmiş sevabı teravih de aynı şekilde Ramazan'a mahsus bir namaz ibadet getirir müstakil bir namaz ibadetlidir adeta kulluğun özeti tamamının yaşanıldığı yoğun bir şekilde yaşandığı mübarek bir aydır.
Ramazan ayı yani kur'an bu ayda indirildi ki Kur'an bizim hayat rehberimizdir yol göstericimizdir onunla biz mükellefiz imtihan kitabımızdır yani kıyamet gününde amel defterleri açılacak bir tarafa da Kur'an açılacak amel defterine Kur'an'a uygun olanlar hayır hasenat olarak sevindirecek Kur'an aykırı olanlarda bizi üzecek günahlar olarak amel defterimizde yazılı bulunacak yani doğru cevap anahtarıdır bu imtihanı doğru cevap anahtarı kur'an-ı kerim'dir bizim hayatımızda ise ortaya çıkacak. Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmiş Kur'an okuma ayıdır bu aydır. Mukabele okuruz.
Kuran okuruz sabah namazında okuruz ikindi namazında cemaatin durumuna göre Kur'an-ı Kerim'in okunduğu ve her ramazanda Cebrail Aleyhisselam peygamber efendimize gelerek Kur'an-ı Kerim'in tamamını o zamana kadar nazil olan tamamını baştan sona okuduğu hem Cebrail Aleyhisselam peygamber efendimizin sünnettedir. Mukabele Kur'an Kerim'in tamamının okunmasıdır.
Bu ay Kur'an ayıdır bu ay oruç ayıdır bu ayı namaz ayıdır fazladan aynı zamanda zekat daha iyidir zekatlarımızı bu ayda verdiğimiz zaman çoğunlukla fakirler düzelter merhamet hayırlı fakir'in halini anlar insanlar aç kalmaz. İnsanlar aç kalmak suretiyle fakirin halinden daha iyi anlar. Onlara daha fazla yardımda bulunmaya çalışırım bu ay sadaka ayıdır. Bir de bu ay fitre ibadet etmek müminler için vacip olanı fıtır sadakasının olduğu özel bir aydır.
Her ibadetten bir numunenin bulunduğu bir ay yani kulluk antrenmanıdır bu antrenmanla Ramazan'ı bitirebilen bir kimse elbette ki Cebrail Aleyhisselam'ın biz orada beddua diyoruz ama bir de müjdedir aynı zamanda bu ayı gereği gibi ihya eden bir kimse bayrama günahları bağışlanmış olarak bayram eder ve kendine terk etmiş bir mümin olarak bayram eder. Mümin olarak bayram eder böyle bir özelliği bulunan mübarek Ramazan ayıdır Ramazan ayının peygamber efendimiz o kadar değer vermiş ki ayılar öncesinden o ayı özlemle beklemiş ayriyetten de iki ay geldiği zaman da sanki onun müjdecisi Ramazan'ın müjdecisi gibi duaya başlamış.
Allah'ım şu mübarek 2 ayı mübarek kıl bizim için bizi de Ramazan'a ulaştır Ramazan o kadar bereketli müminlerin önemle özenle beklemiş olduğu bir aydır yine caminin önemi bu ayda çok fazladır çünkü sabah namazıyla başlayıp tekrar neredeyse Sabah namazına kadar camilerimizde, İbadetlerle müminlerin meşgul olduğu mübarek bir aydır. Ramazan'ın son 10 günü geldiği zaman peygamber efendimizin bir sünneti olarak Müslümanların uyguladığı niyet itikaf ibadeti de bu ayda yapılmaktadır Ramazan'ın son 10 gününde itikaf ibadeti vardır ki bu da Ramazan'a mahsus özel güzel mükemmel bir ibadettir.
Ramazan ayı bu 3 ay bu üç mübarek gün ve zamanlar aylar geçtiği halde hakikaten günahları bağışlanamamışsa bir kimse vay o kimsenin haline daha başka ne zaman başlatacaksın bu fırsatlar bu imkanlar değerlendirilememişse bu aylarda kimlerin günahları bağışlanmaz.
Günahları bağışlanamayan kimseler var mıdır bunlar da hadis-i şeriflerde zikredilmiş benim en fazla dikkatimi çeken hususun genel olarak herkesle de kısmen bazen bulunabiliyor bu buna çok dikkat edilmesi gerekir diyor ki Müslümanlara karşı kalbinde kin ve nefret düşmanlık bulunan kimselere Allah Celle celalühü beni kelb kabilesinin koyunlarının yünü adedince insanın bağışlandığı Berat gecesinde bile affetmeyecek. Dolayısıyla Ramazan bittiği zaman içimizden bütün müslümanlara bütün insanlara karşı bir sevgi olması gerekir. Asla bir nefret kin Kur'an-ı Kerim'de ifade ediliyor bir eğrilik olmamasına dikkat edelim.
Bunun haricinde yine içki müptelası olan ayyaş kimseler içkiyi asla bırakmayan Ramazan geldi diye bırakmış Ramazan'dan sonra tekrar içecek Allah onları affetmiyor onu da affetmiyorum yine büyük günahları işlemekten ısrarcı olan kimseler anne babasına isyan eden, onların bedduasını alan onlara kötülük yapan kimseler Allah bu mübarek gün ve gecelerde dahi böyle kimseleri affetmiyor. Bir Müslüman olarak bir ramazan bittikten sonra ramazanı nasıl geçirdik bunun bir sağlamasını yapmak istersek bu zamandan istifade ettik mi etmedik mi?
Eğer biz Ramazan'dan önceki bir takım kötü hasetlerimiz alışkanlıklarımız vardı da Ramazan'dan sonra biz onu terk etmemiş isek Ramazan'da bağışlanamamışız demektir yani bizim bu aylardan dikkat etmemiz gereken 3 ay bir insan dedikoduyu bıraksa 3 aydan sonra artık onu yapmaz kendisine bir ağırlık gelir.
Namaz kılmıyordu da Recep ayında başladı 3 ayda devam etti Ramazan'da da teravihlere devam etti bayram namazında kıldı bu kimse artık beş vakit namaza tamamen adaptasyonunu sağlamış olur beş vakit namazını kılmaya başlar ama kılmıyorsa Ramazan bitti elbiseyi çıkardı attı ehli dünya bir hayat yaşıyorsa namazsız oruçsuz ve günahlarla dolu bir hayat yaşamaya devam ediyorsan bu kimse bu aydan istifade edememiş affolunamamış demektir. Eğer böyle bir ibadet olmuş olsaydı sadece Ramazan'a mahsus sadece kulluk Ramazanla sınırlı olsaydı onu da gösterirdi peygamber efendimiz. çünkü peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem alemlere rahmet olarak gönderilmiş bir peygamber ümmeti için de çok düşkündür çok merhametlidir kendisinin yapmış olduğu birçok kulluk vazifesi görevi vardır.
Gecenin çoğunu ibadetle geçirirdi ama ümmetime farz olur endişesiyle o nafile olanların bir kısmını da farz olur endişesiyle korkarak değiştirirdi ümmetim de buna güç getiremez diye bu hakikaten kelime-i şehadet'te de eklemiş bunu sevdiği bir isim olduğu için kul peygamberdi. muhammedün abduhu resuluhu diyoruz biz. Onun Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederiz diye şehadet getiririz. Bunu kendisi bize öğretti. Kul peygamberdi ümmetine düşkün bir peygamberdi ne güzel bir peygamberdi ne güzel bir örnekti Rabbim onun ümmetliğine bizleri layık eylesin inşallah Rabbim bu ümmete lütfetmiş olduğu bu güzel zamanları rızası ve isteği doğrultusunda güzel bir şekilde geçirmek güzel amellerle ihya etmek Muhammed'e eylesin duamız temennimiz budur” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: