Ağrı Tarihi ve zengin kültürü açısından önemli bir yere sahip olduğundan birçok dizi ve filmin ilham kaynağı olarak çeşitli konularda filmler çekildiği biliniyor.
Özellikle Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı gibi dünyaca tanınan tarihi yapılar, yapımcıların ve yönetmenlerin ilgisini çekmesi üzerine Ağrı birçok dizi ve filmlere ev sahipliği yapmıştır.
Derman Filmi
Yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Talat Bulut'un paylaştığı 1983 yapımı Derman filmi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Ağrı'nın Yakınca Köyü'nde çekilmiştir.
Filmin konusu, Doğu Anadolu'da görev yapan bir ebe olan Mürvet'in, kanun kaçağı Şehmuz'la olan insancıl ilişkilerini anlatmaktadır. Film, çekildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır.
Filmin çekimleri, 1982 yılı sonbaharında başlamıştır. Çekimler, zorlu kış şartlarına rağmen, 45 gün boyunca Yakınca Köyü'nde devam etmiştir.
Filmin yapımcısı Selim Soydan, çekimlerin zorluklarını şöyle anlatmıştır:
"Yakınca Köyü, O yıllarda köyde elektrik, su ve yol yoktu. Çekimler sırasında, kar fırtınalarıyla mücadele etmek zorunda kaldık. Ekip, köylülerin yardımıyla köyde konaklamak zorunda kaldı. Çekimler sırasında, köyün çocukları da filmde rol aldı."
Derman filmi, Türkiye sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Film, Doğu Anadolu Bölgesi'nin zorlu yaşam koşullarını ve insan ilişkilerini gerçekçi bir şekilde yansıtmaktadır.
(Kürtçe: Klama Dayîka Min), Erol Mintaş'ın ilk uzun metrajlı filmi. Çekimleri Tarlabaşı, Esenyurt ve Doğubayazıt'ta gerçekleştirildi. Film çekilirken T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk filmini çeken yönetmenlere verilen yapım fonu ile desteklendi fakat filminin tamamlanması için kitlesel fonlama (crowdfunding) yöntemine başvuruldu.[1] Kampanya, bağış ve destek sitesi Indiegogo'da başlatıldı. 20.000 dolar hedefini belirleyen film için elli üç kişi tarafından toplamda 2.420 dolar bağışlandı.[2] Filmde, 90'lı yıllarda Doğu'da boşaltılan köylerinden İstanbul'a göç etmek zorunda kalan ailenin yerleşmiş olduğu Tarlabaşı'nın "kentsel dönüşüm" projesiyle boşaltılması üzerine ikinci bir göçe zorlanması anlatılır. Semih Kaplanoğlu proje danışmanı olarak ekipte yer aldı. Film 14 Kasım 2014'te gösterime girdi, toplamda on üç hafta gösterimde kaldı ve 11.480 kişi tarafından seyredildi.[
The Extractors
Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alan ve Meteor Çukuru başta olmak üzere birçok tarihi ve doğal güzelliğiyle dünyanın her yerinden turist çeken Doğubayazıt, son yıllarda bölgede huzurun sağlanmasıyla yabancı televizyon kanallarının da ilgisini çekiyor.
'Ammar' filmi
Ağrı'da çekilen “Ammar” adlı kısa film, Prag Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nde seçki listesine girdi. Savaştan etkilenen mülteci ve göçmen çocukların hikayelerini anlatan “Ammar” adlı kısa film, Prag Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nde (Prague International Indie Film Festival) finale kaldı.
Ağrılı yönetmen Ömer Bayram Oğuz’un çektiği film, daha önce Best İstanbul Film Festivali’nde “En iyi sinematografi ödülü” almış ve birçok başarı elde etmişti.
Filmin yönetmeni Ömer Bayram Oğuz, festival komitesinden tebrik mesajı aldıklarını söyledi. Film, 2018 yılında Ağrı merkez, Doğubayazıt, Eleşkirt ve Patnos olmak üzere dört ayrı bölgede çekilerek tamamlandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: