Ağrı’da yaşayan Sebiha Altın, gelin gittiği merkeze bağlı Çakıroba köyünde, eşinin ailesiyle birlikte arıcılık mesleğine atıldı.
Ağrı’da Tarım ve Orman Bakanlığının 8 yıl önce başlattığı “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 40 kovan destek alarak arıcılığa başlayan Altın, eşi ve eşinin ailesiyle birlikte ürettiği balı ve çoğalttığı arıları satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan, akarsu kaynaklarının bulunduğu Ağrı’da, son yıllarda devlet desteğiyle arıcılık yapan kadınlar aileleriyle birlikte, akarsu yakınlarına kurdukları çadır ve barakalarda kaliteli bal üretebilmek için doğayla iç içe yaşam sürüyor.
Altın, 8 yıl önce devletten aldığı destekle 40 kovan arı sahibi oldu. Yıllar içinde kovan sayısını 200’e kadar yükseltti.
2017 yılında eşinin abisinin sayesinde başladığını söyleyen üretici Sebiha Altın, “Bu mesleğe 2017 yılında eşimin abisi sayesinde başladım. 2010 yılında Genç Çiftçi Projesi ile 40 kovan alarak, zaten halihazırda olan Sofyan deresi arı ürünleri ile devam ettim. Şuan aile işletmemizde 200 kovanla devam ediyoruz. Ben daha önce çocuk gelişimi okudum ama bu meslek bana daha cazip geldi. Arıcılığı severek yapıyorum bütün kadınlarında başarabileceğine inanıyorum o yüzden devletimizden kadınları teşvik etmesini istiyorum. Biz 6 ay burdayız, 6 ayda Tokat Erba’ya götürüyoruz arılarımızı, Mayıs ayında arılarımızı hazırlıyoruz, Haziran ayında mum dönemi yapıyoruz, Ağustos ayında da hasadımızı alıyoruz. Arıcılığı eşimin abisinde gördüğümde çok sevdim onunla çalışmaya başladım sonra da devlet desteğiylede 40 kovanımı 200 kovana çıkardım. Devletimizin daha da destek vermesini istiyorum çünkü işletmemizi daha da büyütmek istiyorum. Ana arı yetiştiriciliği yapmak istiyorum Ağrı onun için Şuan uygun bir yer, balı kendi işletmemiz var orada satıyoruz aynı zamanda dışarıya da sipariş alıyoruz. Burada aile işletmesi olduğu için aile ile beraber çalışıyoruz. Yılda 2 ile 3 ton arası bal üretimi alıyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: